Voorbij goed en fout- Leren van de werking

Gepubliceerd op 21 juni 2025 om 15:00

Luisteren naar Wat er werkelijk speelt

We groeien op met ideeën over wat goed is en wat fout. Wat hoort en wat niet. Die oordelen zitten diep in ons systeem. Ze zijn ons niet alleen aangeleerd – ze zijn gevormd door de structuren waarin we opgroeiden zoals o.a. gezin, school, religie, cultuur en de overheid.

Vanaf jonge leeftijd worden we aangespoord om “goed gedrag” te vertonen. Niet omdat we zelf voelen dat iets klopt, maar omdat het hoort. Omdat het van ons verwacht wordt. Omdat er consequenties zijn als we het anders doen.

Die conditionering stuurt ons gedrag. Soms subtiel, soms dwingend. We leren onszelf aanpassen om erbij te horen, om goedkeuring te krijgen, om afwijzing te vermijden. En zo raken we langzaam verwijderd van een directer weten, van voelen wat werkelijk klopt, van luisteren naar wat zich op een dieper niveau aandient.

Er zijn grenzen

Er zijn acties die niet goed te keuren zijn!!
Bewust schade aanbrengen, manipuleren, machtsmisbruik en alles gekoppeld aan geweld en liefdeloosheid! 
Dat vraagt om heldere begrenzing en vraagt om verantwoordelijkheid nemen en een duidelijke Nee!

Deze blog is dus geen pleidooi voor vrijblijvendheid of relativisme. Integendeel. Door écht te luisteren, voelen we des te scherper waar grenzen overschreden worden. En dat mogen we dan ook benoemen – helder, volwassen, aanwezig.

goed en fout, werking ,oordeel, luisteren

Oordelen sluiten af – luisteren opent.

Zodra we iets labelen als fout, sluiten we vaak af. We willen corrigeren, afwijzen, herstellen. Het oordeel komt als een streep onder de ervaring: “dit deugt niet, klaar.” Maar wat als we juist zouden blijven bij wat er werkelijk gebeurt? Niet om het goed te praten, maar om het te begrijpen – en van daaruit bewust te handelen.

Door te luisteren in plaats van te oordelen, openen we een ander veld. Een veld waarin we kunnen zien:
er is geen absoluut goed of fout – er is werking. Iets heeft een uitwerking. Het raakt iets, zet iets in beweging, laat iets zien. En precies daar, in die werking, zit de uitnodiging tot leren.

We zijn lerende wezens. Niet in een wereld van zwart-wit, maar in een voortdurend proces van ervaren, voelen, bijstellen. Van wakker worden voor wat klopt – en wat niet. Als we werkelijk luisteren, zonder etiketten, kunnen we gaan waarnemen: Wat gebeurt hier echt? Wat leert dit mij? Wat vraagt het?

Luisteren betekent dus niet dat alles zomaar geaccepteerd wordt. Maar het betekent wél dat we de werkelijkheid niet overschreeuwen met oordelen die ons afscheiden van de ervaring zelf. Want dáár, in de ervaring, zit onze mogelijkheid tot bewustwording, tot verandering, tot groei.

In verbinding met je innerlijke werking

Hoe jij door te luisteren aan jezelf en de situatie kunt leren van wat er echt speelt

In plaats van jezelf meteen af te vragen: “Is dit goed of fout?”, kun je ook vragen gaan stellen die je helpen te zien wat er werkelijk gebeurt – in de dynamiek, in de werking van de situatie.

  • Wat gebeurt hier echt?
    Niet alleen wat er oppervlakkig gebeurt, maar welke bewegingen, reacties en patronen in gang worden gezet.

  • Wat doet dit met jou, met de ander?
    Hoe raakt het je? Welke gevoelens, gedachten, impulsen worden aangeraakt? Hoe verandert het de relatie of de omgeving?

  • Wat voelt voor jou kloppend? Wat niet?
    Waar klopt het innerlijk mee? Waar wringt het? Wat resoneert, en wat verhardt of verstoort?

  • Wat vraagt deze situatie van jou?
    Welke houding, welk antwoord, welke actie sluit aan bij de werkelijke behoeften en de dynamiek van het moment?

Door jezelf bijvoorbeeld deze vragen te stellen, stap je uit de reflex van meteen oordelen en kom je in een proces van waarnemen, onderzoeken en leren. Het gaat om het volgen van de werking die zich ontvouwt, het navigeren in de stroom van oorzaak en gevolg, intentie en impact.

Zo ontstaat ruimte — ruimte om te experimenteren met wat werkt, om verantwoordelijkheid te nemen zonder te veroordelen, om eerlijk te zijn over wat zich aandient zonder te vluchten in zwart-wit.

Niet omdat alles zomaar moet mogen, maar omdat het leven vraagt om bewuste aanwezigheid. Om jouw bereidheid om te blijven kijken, voelen en leren — ook als dat soms ongemakkelijk is.

Het is een uitnodiging om het proces te vertrouwen, en te weten dat leren en groeien ontstaat in de werking zelf — niet door het vast te pinnen op goed of fout.

Tot Slot:

Het pad voorbij goed en fout vraagt moed en aandacht. Het vraagt dat je durft te vertragen, te voelen, en te luisteren — niet alleen naar de ander, maar vooral ook naar jezelf. Want alleen in die diepe verbinding met je innerlijke werking kun je echt leren, groeien en kiezen wat werkelijk klopt.

Ik nodig je uit om die ruimte te bewonen. Om nieuwsgierig te zijn naar wat zich aandient, zonder meteen te willen oordelen of veranderen. Om aanwezig te zijn bij het proces, met compassie voor jezelf en de ander.

Laten we samen leren luisteren naar de zachte fluisteringen van onze ervaring en vanuit die wijsheid handelen — met openheid, verantwoordelijkheid en verbondenheid. In de eerste plaats voor jezelf en daarbij voor de energie én de werking daarvan op onze mooie moeder aarde en al haar bewoners.

Wil je hier samen over doorpraten of je ervaringen delen? Voel je welkom om contact op te nemen. Want leren doen we nooit alleen.

In liefde gedeeld Jose

Afbeeldingen met dank aan Pixabay, Tumisu, Mabel Amber en Geralt

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.